Easyweb AS X
Skrevet av:
Lasse Haraldsen
Anslått lesetid:
ca. 3 minutter

Hva betyr IOS14 for privatpersoner og deg som driver Facebook annonsering?

IOS14 inneholder oppdateringer for å enklere kunne skjule din identitet på nett. Men hva betyr det for annonsørene?

Du har kanskje fått med deg at IOS14 oppdateringen til Apple har blitt rullet ut, og at det har vært en del artikler og nyheter rundt hva dette betyr for brukere og tilbydere. Vi tenkte derfor det kunne være relevant å skrive en kort og enkel artikkel om betydningen denne oppdateringen kan ha for deg som har nettbutikk/nettside eller driver digital annonsering i Facebook.

Kort oppsummert:

Den nye oppdatteringen (IOS14) gjør det mulig for enkeltpersoner å selv huke av for at de IKKE ønsker at Facebook lagrer informasjon om hvem de er, hva de gjør på nett og hvilke interesser de har. Grunnen til at dette er gjort, er for å møte de mye omdiskuterte personvernreglene på en bedre måte. I tillegg lar Facebook annonsører nå kun spore konverteringer som skjer 7 dager etter man klikker på annonsene dine, tidligere ble det målt 28 tilbake i tid.

For brukeren:

Dersom du benytter deg av denne funksjonen, vil det si at du ikke lenger vil bli fulgt opp med annonser fra butikker du nettopp har besøkt. Dersom du er på utkikk etter nye bukser vil sannsynligheten for annonser på bukser bli langt lavere, og de digitale annonsene du får opp vil bli mer generelle og bevege seg mer mot annonsering du tidligere har fått på TV-reklamer og reklameplakater på nærmeste busstopp. Det vil si at annonsene du får opp på facebook vil bli mindre relevante.

Du vil selvsagt fortsatt kunne få opp annonser for en nettbutikk du nettopp har besøkt, men det er IKKE fordi de har spart på cookies om deg, men kanskje basert på alder/kjønn/geografi eller andre parametre.

For annonsøren:

For deg som har nettbutikk/nettside eller driver med annonsering i Facebook vil det kunne ha flere påvirkninger:

  1. Det vil bety at audience listene dine vil bli mindre. Der du i mars kanskje kunne ha en liste med 1.000 personer, har kanskje 30% huket av for at de ikke ønsker sporing, og listen vil nå kun bestå av 700 personer.
  2. Du vil antageligvis se en reduksjon i antall konverteringer i Facebook annonseverktøyet. Du vil fortsatt kunne vise annonser til personer som har «reservert» seg mot sporing. Men dersom en person som har huket av for at hun ikke ønsker å bli sporet på facebook, så vil du heller ikke få målt denne konverteringen. Det kan bety at du reelt skaper 10 konverteringer på facebook en uke, men fordi 30% har reservert seg, så får du kun opplysning om at 7 stk har konvertert. Det vil derfor i tiden fremover være desto viktigere å ha god kontroll på det store bilde. Du bruker kanskje like mye penger som tidligere, facebook kan fortelle at du får en reduksjon i antall salg, men det er til syvende og sist i nettbutikken din du ser hva som faktisk blir skapt av verdi. Ulempen er at det blir vanskeligere å kreditere Facebook for sin del av salget.
  3. Siden audiencene dine blir mindre øker viktigheten av å ha førstehåndsdata (som nyhetsbrevpåmeldte, følgere på sosiale medier, kundeklubbdata). Jo flere personer som frivillig gir deg data, jo enklere blir det for en bedrift å kommunisere med riktig målgruppe. Det er derfor enda viktigere enn før at du har en god strategi og at du jobber målrettet for å få flere inn i lojalitetsprogram og kundeklubber.

Sånn, da har du den viktigste informasjonen du trenger om den nye oppdateringen og påvirkningen på både brukere og tilbydere, så må dere selv veie opp hvordan dere setter opp egne innstillinger for personvern i fremtiden. Valget står mellom å skjule egen digital identitet, men at du får mindre relevante annonser digitalt (du som mann kan få opp mer annonser for dameundertøy enn herreskjorter), eller du kan velge å gi fra deg opplysninger om hvem du er og hva du er interessert i for å bli vist mer relevant innhold.

Har du spørsmål rundt IOS14 oppdateringen eller andre temaer rundt digital markedsføring er det bare å ta kontakt med oss i Easyweb!